Etykiety

środa, 25 czerwca 2014

Pomysł na śniadanie

Jakieś dwa lata temu zaczęłam interesować się zdrowym żywieniem. Doszłam do wniosku, że ma ono kolosalny wpływ na samopoczucie, a także urodę. Wielokrotnie zaczytywałam się w różnych artykułach i poradnikach, w których propagowana była zdrowa żywność. Pewne produkty przypadły mi do gusty od razu, inne nieco później, a do niektórych nie dojrzałam wcale. Tak czy siak, postanowiłam wprowadzić zdrowe nawyki nie tylko od święta.
Jeśli chodzi o śniadanie, zawsze było najważniejszym posiłkiem dnia. Zawsze je jadłam, niezależnie od tego ile czasu miałam rano. Przeważnie składało się ono z pieczywa i dodatków takich jak ser, warzywa, jajka itp. Jakiś czas temu wdrożyłam do swojego jadłospisu musli i płatki owsiane.
Dzisiejsze śniadanie należało do "bezchlebowych". Do garnka wsypałam sporą garść płatków owsianych, którą polałam niewielką ilością mleka. Dodałam niewielką ilość soli i gotowałam przez około 3-4 minuty. Ostatecznie powstały płatki o lekko śluzowatej konsystencji. Całość przelałam do miseczki, do której dodałam odrobinę cynamonu i kilka ziaren kakaowca. Śniadanie prezentowało się tak:



Rozkład na czynniki pierwsze:

1. Płatki owsiane - zawierają potas, magnez, wapń, żelazo. Bogate są także w błonnik, a także cynk niezbędny do utrzymania organizmu w zdrowiu. Ponadto, owies pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. 

2. Cynamon - na odporność i odchudzanie. Poprawia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu jest on bardziej odżywiony. Przyspiesza przemianę, materii, reguluje proces trawienia, a także stabilizuje poziom cukru we krwi.

3. Kakaowiec - w smaku przypomina gorzką czekoladę. Posiada magnez, uszczelnia naczynia krwionośne i chroni serce, zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz obniża ciśnienie krwi. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, fosforu, witaminy A, E i z grupy B.

Śniadanie było zdrowe, pożywne, a także zapewniło na dłuższy czas uczucie sytości. Zdecydowanie polecam spróbować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz